Substancje dodatkowe – zasady stosowania
- Rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności – konstrukcja, omówienie najważniejszych zapisów, śledzenie zmian.
- Różnica między dodatkiem do żywności a substancją pomocniczą w przetwórstwie.
- Poziomy stosowania dodatków (poziomy liczbowe, zasada quantum satis).
- Przewodnik Komisji Europejskiej dotyczący kategoryzacji środków spożywczych na potrzeby przepisów w sprawie dodatków.
- Ocena możliwości i poziomów stosowania określonych dodatków – omówienie na praktycznych przykładach w jaki sposób korzystać z unijnej listy pozytywnej dodatków do żywności.
- Przydatne narzędzie online do oceny możliwości stosowania dodatków.
Znakowanie dodatków
- Prawidłowa nazwa i funkcja technologiczna dodatku.
- Informacje dodatkowe wymagane w oznakowaniu (np. w przypadku stosowania substancji słodzących, alkoholi polihydroksylowych, barwników „z Southampton” i in.).
- Pominięcie deklaracji dodatku w wykazie składników (zasada przenoszenia).
- Barwniki vs żywność barwiąca.
Aromaty – zasady stosowania i oznakowania
- Rodzaje środków aromatyzujących (m.in. ekstrakt jako preparat aromatyczny).
- Dopuszczone sposoby znakowania aromatów.
- Szczególne zasady znakowania aromatów naturalnych.
- Przewodniki dotyczące stosowania i znakowania aromatów.
Enzymy – zasady stosowania i oznakowania
- Przepisy w zakresie stosowania enzymów (i planowane zmiany).
- Wytyczne dotyczące kwalifikacji enzymów jako substancji pomocniczych w przetwórstwie.
- Stan prac nad wspólnotową listą enzymów.
Trend czystej etykiety a zasada rzetelnego informowania
- Kiedy produkt można nazwać „domowym”, „tradycyjnym”, „naturalnym”?
- Komunikaty negatywne (negative claims), czyli kiedy produkt można określić jako „bez konserwantów”, „bez barwników” itp.?
- Stanowisko Komisji Europejskiej w sprawie ekstraktów stosowanych w celach technologicznych lub odżywczych (np. ekstrakty roślinne zastępujące substancje konserwujące, problem z ekstraktami CBD).