Akademia.FoodPlace.pl

Dodatki do żywności, aromaty, enzymy - zasady stosowania i oznakowania

15 Uczniowie Zapisano się
5
1 opinia
  • Opis
  • Program
  • Notice
  • Recenzje
10-minut_SZKOLENIE_002

Substancje dodatkowe – zasady stosowania

  • Rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności – konstrukcja, omówienie najważniejszych zapisów, śledzenie zmian.
  • Różnica między dodatkiem do żywności a substancją pomocniczą w przetwórstwie.
  • Poziomy stosowania dodatków (poziomy liczbowe, zasada quantum satis).
  • Przewodnik Komisji Europejskiej dotyczący kategoryzacji środków spożywczych na potrzeby przepisów w sprawie dodatków.
  • Ocena możliwości i poziomów stosowania określonych dodatków – omówienie na praktycznych przykładach w jaki sposób korzystać z unijnej listy pozytywnej dodatków do żywności.
  • Przydatne narzędzie online do oceny możliwości stosowania dodatków.

Znakowanie dodatków

  • Prawidłowa nazwa i funkcja technologiczna dodatku.
  • Informacje dodatkowe wymagane w oznakowaniu (np. w przypadku stosowania substancji słodzących, alkoholi polihydroksylowych, barwników „z Southampton” i in.).
  • Pominięcie deklaracji dodatku w wykazie składników (zasada przenoszenia).
  • Barwniki vs żywność barwiąca.

Aromaty – zasady stosowania i oznakowania

  • Rodzaje środków aromatyzujących (m.in. ekstrakt jako preparat aromatyczny).
  • Dopuszczone sposoby znakowania aromatów.
  • Szczególne zasady znakowania aromatów naturalnych.
  • Przewodniki dotyczące stosowania i znakowania aromatów.

Enzymy – zasady stosowania i oznakowania

  • Przepisy w zakresie stosowania enzymów (i planowane zmiany).
  • Wytyczne dotyczące kwalifikacji enzymów jako substancji pomocniczych w przetwórstwie.
  • Stan prac nad wspólnotową listą enzymów.

Trend czystej etykiety a zasada rzetelnego informowania

  • Kiedy produkt można nazwać „domowym”, „tradycyjnym”, „naturalnym”?
  • Komunikaty negatywne (negative claims), czyli kiedy produkt można określić jako „bez konserwantów”, „bez barwników” itp.?
  • Stanowisko Komisji Europejskiej w sprawie ekstraktów stosowanych w celach technologicznych lub odżywczych (np. ekstrakty roślinne zastępujące substancje konserwujące, problem z ekstraktami CBD).

Możliwy jest zakup tego kursu w pakiecie dla Grupy.

Grupa może się składać maksymalnie z 5 osób.

Jeśli interesuje Cię zakup kursu dla więcej niż jednej osoby - wybierz opcję "KUP DLA GRUPY".

Opcja ta jest dostępna po zalogowaniu się.

Koszt kursu dla Grupy (do 5 osób) to 1 950,- PLN (+23% VAT)

5.0
1 opinia
5 ⭐️
1
4 ⭐️
0
3 ⭐️
0
2 ⭐️
0
1 ⭐️
0
Share
Wykupujesz dostęp na 5 dni
Course details
Czas trwania 4 godziny
Wykłady 8
Film 4 godziny
Poziom Średniozaawansowany