Kategorie żywności prozdrowotnej
- Podział żywności o właściwościach prozdrowotnych (żywność wzbogacona, suplement diety, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała).
- Istotne różnice pomiędzy kategoriami (na przykładach).
- Problemy praktyczne związane z prawidłową kwalifikacją żywności prozdrowotnej.
- Przegląd przepisów regulujących poszczególne rodzaje żywności prozdrowotnej.
Skład żywności wzbogaconej
- Zasady wzbogacania żywności (rozporządzenie WE nr 1925/2006 oraz rozporządzenie krajowe).
- Minimalne i maksymalne poziomy dodanych witamin i składników mineralnych.
- Składniki roślinne – które mogą być składnikiem żywności?
- Nowa żywność – definicja, unijny katalog, procedura autoryzacji i notyfikacji.
Znakowanie żywności prozdrowotnej
- Elementy obowiązkowe w oznakowaniu suplementu diety.
- Sposób deklaracji składników „czynnych” – praktyczne wskazówki.
- Zasada rzetelnego informowania a prezentacja i reklama suplementów diety.
Reklama żywności prozdrowotnej
- Zasady formułowania treści o charakterze marketingowym.
- Komunikaty problemowe, np. „naturalny”, „zdrowy”, „na przeziębienie” – analiza przykładów z rynku.
Procedura notyfikacji żywności prozdrowotnej
- Powiadomienie o pierwszym wprowadzeniu do obrotu – jakich produktów dotyczy?
- Elektroniczny formularz GIS krok po kroku.
- Niezbędne dane i dokumenty do wykonania zgłoszenia.
- Korekta powiadomienia, postępowanie wyjaśniające.