Akademia.FoodPlace.pl

Żywność prozdrowotna - skład, reklama, oznakowanie

11 Uczniowie Zapisano się
0
0 opinii
  • Opis
  • Program
  • Ważne informacje
  • Recenzje
10-minut_SZKOLENIE_003

Kategorie żywności prozdrowotnej

  • Podział żywności o właściwościach prozdrowotnych (żywność wzbogacona, suplement diety, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała).
  • Istotne różnice pomiędzy kategoriami (na przykładach).
  • Problemy praktyczne związane z prawidłową kwalifikacją żywności prozdrowotnej.
  • Przegląd przepisów regulujących poszczególne rodzaje żywności prozdrowotnej.

Skład żywności wzbogaconej

  • Zasady wzbogacania żywności (rozporządzenie WE nr 1925/2006 oraz rozporządzenie krajowe).
  • Minimalne i maksymalne poziomy dodanych witamin i składników mineralnych.
  • Składniki roślinne – które mogą być składnikiem żywności?
  • Nowa żywność – definicja, unijny katalog, procedura autoryzacji i notyfikacji.

Znakowanie żywności prozdrowotnej

  • Elementy obowiązkowe w oznakowaniu suplementu diety.
  • Sposób deklaracji składników „czynnych” – praktyczne wskazówki.
  • Zasada rzetelnego informowania a prezentacja i reklama suplementów diety.

Reklama żywności prozdrowotnej

  • Zasady formułowania treści o charakterze marketingowym.
  • Komunikaty problemowe, np. „naturalny”, „zdrowy”, „na przeziębienie” – analiza przykładów z rynku.

Procedura notyfikacji żywności prozdrowotnej

  • Powiadomienie o pierwszym wprowadzeniu do obrotu – jakich produktów dotyczy?
  • Elektroniczny formularz GIS krok po kroku.
  • Niezbędne dane i dokumenty do wykonania zgłoszenia.
  • Korekta powiadomienia, postępowanie wyjaśniające.

Możliwy jest zakup tego kursu w pakiecie dla Grupy.

Grupa może się składać maksymalnie z 5 osób.

Jeśli interesuje Cię zakup kursu dla więcej niż jednej osoby - wybierz opcję "KUP DLA GRUPY".

Opcja ta jest dostępna po zalogowaniu się.

Koszt kursu dla Grupy (do 5 osób) to 1 950,- PLN (+23% VAT)